Boldog Új Évet Mindenkinek! Elkezdődött ez az év is. Az éjfél utáni másodperceket a Himnusz elhaló hangjai után Schmitt Pál a Magyar Köztársaság Elnöke uralta. Szó szerint. Ünnepi köszöntője igazi művészeti alkotásra sikerült. Tele van bonyolult szimbólumrendszerekkel, melyről először nem is tudjuk, hogy hatnak ránk, de többször újranézve a filmet sok minden szembetűnik. Nem vagyok sem irodalmár, sem művészettörténész, még csak filmkritikus sem. Nekem ez jött le. Nézzük az első benyomást. Ez még az első megtekintéskor éjfél körül. Teljesen józanon. Rejtő Jenő egyik alakja jutott eszembe, mikor mozgásba lendült a Köztársasági Elnök Úr. Piszkos Fred a kapitány, amint a kikötő ködjében imbolyogva előtűnik a gázlámpa sárga fénygömbjében. Jelképes mennyiségű vodka-narancs elfogyasztása után, meredt szemű képernyővizslatás közepette biztosan elhányom magam, mert mozgott az egész Sándor palota a tvben. Elvégre az üveges szempár a főszereplőre szegeződik. Még jó, hogy nem ittam.

Az egész beszéden átívelő szimbólumrendszer félelmetes jövőre enged következtetni. Ha hanyatt fekve nézed, úgy tűnik, mintha Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úr egy bázisugróként zuhanna egy fekete mélység felé. Kissé imbolyog, mintha nem találná az egyensúlyt, pedig beavatásakor azt ígérte, hogy az lesz. Egyszer-egyszer, mintha visszatolná a légáramlat, de megállíthatatlanul zuhan az ismeretlen sötétségbe. Egy világos szobából indulva egy sötétbe érkezik. Nem éppen a fényes jövőt szimbolizálja az ez irányú haladás.

Kicsit részletesebben:

Az egész köszöntő egy világos,de szűk helységben kezdődik. Schmitt Pál Köztársasági Elnök Úr szimbolikusan kapaszkodik Orbán Viktorba. Kissé imbolyog, de egy székbe kapaszkodik. Sehol egy nemzeti jelkép, sehol egy apró zászlócska. Csak a nyelvezetből tudjuk, hogy Magyarországon vagyunk. 0:41-nél aztán megszabadul a kapaszkodótól és nekiindul a hosszú vándorlásnak. Mint a honfoglaló őseink, felszegett tekintettel, csillogó szemmel tart az ismeretlen felé, mely jobb, és szebb jövőt ígér, mint a mostani valóság.

Belép egy tágas, világos helységbe, ahol már megjelent az ajtó két oldalán a magyarságot jelképező piros-fehér-zöld trikolór. Itt még nincs szüksége semmilyen pótcselekvésre. 1:20-nál viszont történik valami. Enyhe megtorpanás a világos szoba közepén. Ő már látja a jövőt, mi még természetesen nem. A "Nemzeti összefogás..." említésekor egymásba fonja ujjait, de rögtön zavart kéztördelésbe fullad a gesztus. Zavarban van, mint vasorrú bába a mágneses viharban. Tovább haladva kirajzolódik előtte a vörös szoba képe, a kéztördelést nem abbahagyva, egy kis burkolt Gyurcsánytakarodjozás következik.

Magyarországot és polgárait súlyos anyagi helyzetbe
sodorta a korábbi évek felelőtlen gazdálkodása.

2:03-nál a vörös szoba küszöbén aztán eljön a várva-várt fülkeforradalom.

A magyarok
2010-ben összefogtak, hogy újra megtalálják a saját útjukat. Letették voksukat az újrakezdés mellett.

A vörös szín azután teljesen összezavarja a Köztársasági Elnök Urat.  A

több lesz a tisztesség, a nyíltság, a becsület.

mondatrésznél olyan mértékű kéztördelésbe keveredik, mint első bálozó a nyitótáncnál. Már meg is voltam ijedve, hogy kárt tesz abban a jobb kezében, amivel a törvényeket szokta aláírni. Mi lesz itt 2011-ben, ha megsérül az a jobb kéz.

A vörös szobában már megjelenik az Európai Uniós elnökségre utaló uniós zászló is. Természetesen a Köztársasági Elnök Úr nem megy el szó nélkül egy ekkora lehetőség mellett sem. Kár, hogy térdig gázolt bizonyos magyar kisebbségek lelki világában. A magyar uniós elnökség számára ezt jelenti:

A sors játéka, hogy ez idő alatt újra egy fennhatóság alá kerül minden Európában élő magyar, s ha közjogi értelemben nem is, de szellemében, még ha fél esztendőre is, egyesülhet nemzetünk.

Az Ukrajnában, Szerbiában és Horvátországban élő, tehát nem uniós magyar kisebbség nem tartozik a nemzethez? Kedves Köztársasági Elnök Úr! Kissé félreértelmezhető ez a mondat!

Természetesen felkerül az i-re a pont is. Dramaturgiailag a legrosszabb helyen említik meg az új Alkotmányt. A sötét szoba küszöbére jutott a bejelentés, hogy jövőre új zsinórmérték készül.

A nemzeti Himnusz hibás megjelenítése természetesen a filmből nem jön át, és előttem már annyian megemlítették, hogy nem szentelnék neki többet.

A világosból a sötétbe tartást súlyos hibának tartom. Rossz előjel ez erre az évre, pedig az előző vége sem volt egy leányálom.

Remélem posztom megfelel a 2010. évi CLXXXV. törvény A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról minden paragrafusának.

Külön köszönet a Vastagbőr-nek, mert nem kellett külön megkeresnem a hivatalos szöveget.

 

süti beállítások módosítása