A szomszéd tehene

Címkék: vélemény politika közélet

2013.02.17. 18:06

agrár.jpgÓriási siker! Gigamega frenetizmus!

Az EU-s tárgyalások eredménye nyomán a magyar gazdáknak nincs okuk arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettnek képzeljék magukat, "amit egyébként joggal gondoltak magukról a megelőző hét évben", mert az egy hektárra jutó támogatásuk kisebb volt, mint versenytársaiké.

forrás: fidesz.hu

500 milliárd forint. Rengeteg pénz. A MAGOSZ is beállt a sorba, és részt vesz a Magyarországra szóló sikerpropagandában. Fontos is, hogy erősnek és egyenrangúnak érezzük magunkat. Ha arcunkat a keleti szélbe fordítjuk és büszkén tágul az orrlyukunk, akkor felemelt fővel szippanthassunk bele a a friss levegőbe. Mert azért nem mindegy.

Kár. Nagyon kár, hogy ha a dolgok mögé nézünk egy kicsit, akkor a máz darabokra törik és alóla kikandikál a rothadás.

Mert ebben a sikerpropagandában benne van az összes magyar mentalitásunk, csak ezt nem nagyon mondja senki. Igen-igen. A "dögöljön meg a szomszéd tehene is, meg az egész utcáé!".

2012-ben és 2013-ban úgy 240 €/Ha körül van a mezőgazdasági támogatás Magyarországon. Ezzel, ha jól emlékszem Szlovéniával együtt valahol az európai középmezőnyben vagyunk. Vannak mögöttünk rendesen, mert a kelet-európai csatlakozók nagy része ennél kevesebbet kapott eddig. Egy litván gazda pl 100 €/Ha körüli összeget. Ezzel szemben az unió boldogabbik oldalán még a Nap is máshogy süt. Egy holland gazda ugyanebben az időszakban 440 €/Ha támogatást, egy dán olyan 400 €/Ha körülit kapott. Az unió boldogtalanabb vége persze mindent elkövetett, hogy ezt a versenyhátrányt faragja, Brüsszel viszont a következő hétéves költségvetési időszakra erősen meg akarta nyirbálni a mezőgazdasági támogatásokat. Nekünk annyiban volt szerencsénk, hogy a mérleg tengelye voltunk. A mi támogatási lehetőségünk közel maradt az eddigiekhez, de ahhoz hogy egyenrangúak legyünk, az unió boldogabbik felén keserű szájízzel kelnek majd a parasztok 2014-től. A ő teheneik igencsak döglenek.

A közelítő értéket is azért írtam, mert ha minden feltételnek megfelel a magyar gazdálkodó, akkor is cirka 15-20 €/Ha-val csökken a támogatás összege.

Az össztámogatás több lesz, de a vidékfejlesztési támogatások, amik nem a termeléshez kötődnek nagyobb százalékot vesznek ki ebből a kosárból. Összességében nem biztos, hogy csak a gazdálkodók fogják megkapni ezeket a forrásokat, hiszen egy falisi vendéglátóhely, vagy egy feldolgozó üzem is a vidékfejlesztés része, de nem közvetlenül kötődik a mezőgazdasági termeléshez.

Szóval egyformák vagyunk, csak nem azért mert mi emelkedtünk fölfele erősen, hanem ők süllyedtek le hozzánk. Így azért más a siker íze!

süti beállítások módosítása