Évértékelő elé

Címkék: vélemény politika közélet

2012.02.07. 11:23

Nem tudom mit mond ma Viktor, de egészen speciális megvilágításba helyezi Szent Jobbjának tegnapi nyilatkozata.

Tegnap a Szent Jobb találkozott a munkaadói és a munkavállalói oldal képviselővel, miután egy veretes sajtótájékoztatón melegített be a mai évértékelőhöz. Vagy inkább befűtött neki, ki-ki vérmérséklete szerint.

Rámutatott: az arányos, egykulcsos szja-rendszerre áttérés utolsó szakasza mindegyik félre "rendkívüli feladatokat" ró. A tárcavezető tájékoztatása szerint 790 ezer feletti azon munkavállalók száma, akik béremelés nélkül rosszul járnak, nagyjából 600 ezren viszont mindenféle kompenzáció nélkül is jól jönnek ki. A kormány és az érdekképviseletek végül egy többlépcsős kompenzációs mechanizmusról állapodtak meg.

forrás: fidesz.hu

Nagy kérdés, hogy ez a "790 ezer feletti", ez 790 001 vagy sokkal több, csak nem merik kimondani. Hülyén festene ugyanis, hogy tényleg mindenki rosszul jár, csak kompenzálunk. Magyarul, ugyanaz a pénz hiányzik a költségvetésből, csak kurva jól hangzik, hogy ezt MI ADTUK! Tessék erre gondolni majd a fülkében polgártársak. Elvehettük volna, de jó fejek vagyunk. Opps.

Gondolom a 790 ezer feletti azért van, hogy ne legyen ordító a különbség a 600 ezer jóljáró és a nem jól járók között. Lehet, hogy jobban kiverte volna a biztosítékot.

A cikk második bekezdése viszont igazán kiveri a biztosítékot:

Eszerint - ismertette - a közszférában az állam biztosítja, hogy a 216 ezer forint alatti jövedelmi sávban keresőknek, mintegy 690 ezer embernek se csökkenjen a korábbi nettó bére.

forrás: ua

A "790 ezer feletti" mennyi lehet? A kérdés csak attól tűnik fontosnak, hogy ebből a számból 690 ezer a közszférában dolgozik. 690 ezer a kormányt és programját ilyen-olyan módon szolgáló ember a rosszul járók 87%-a. Az agyonszidott, vérszívó, az államon és az adófizetők pénzén hízó közszféra. Gyuri bazdmeg! Nem lehetett volna csöndben maradni? Hogy jön az ki, hogy a 850 ezer fős közszférából 690 ezer nem éri el a jóljáráshoz szükséges átlagkeresetet? És felvetődik a kérdés, hogy a 81% rosszuljáróval szemben mennyit keres az a 19% jóljáró, ha kijön a közszféra átlagkeresete a 216 ezer körüli összegre? Nem sül ki a szemed Gyuri?

Hogyan hallgassam így jó érzéssel a mai országértékelést?

süti beállítások módosítása