Bár a blog.hu nagy részét ellepik a Szigetről szóló élménybeszámolók, azért más is történik az országban. Szentlőrincen a Dél-Dunántúli Régió legnagyobb össznépi összejövetele zajlik. Minden évben augusztus 20-a környékén rendezik és egyre nagyobb. Az idém már horvátok is jöttek kiállítani.

Ma a délelőtti szakmai programok után, délután kilátogattam a családdal is és megnéztünk mindent.

A szakmai napon sok újat nem mondtak, aki részt vesz az agrárium napi életében az nemigen hall ilyen helyeken újet. Talán csak Margitai Miklós MVH elnök bejelentésére kapta fel az is a fejét aki eddig aludt. A területalapú támogatások 70%-t kifizetik október 31-ig. Indoklás képpen az őszi munkálatok finanszírozását hozta fel, de aki egy kicsit jobban szereti az összesküvés-elméleteket, az tudja, hogy ez egy olyan választási fogás, ami látványos, de nem kerül sokba. Az adatok fel vannak dolgozva, az unió beutalta a pénzt, csak ki kell osztani.

Na, de térjünk a lényegre. Csináltam egy pár képet, és ha a Szigeteseknek szabad, akkor és is felraknám őket.

Kezdjük mindjárt a programal. Ez egy kis reklám, de ennyi belefér:

A válság miatt már csak három napos, de a régi szép időkben már csütörtökön kezdődött. Azért most is rengeteg ember volt kinn. A következő látkép már az ideiről készült, mert a programfüzetben régiek vannak.

A kiállítás egy mélyfekvésű területen van, ami meghatározza a hőmérsékletet. Árnyék egy szál sem, mert a fák még kicsik, a levegő egyáltalán nem jár, mert balról a város, jobbról és szemből a vasót melletti nyárfasor töri meg a szelet. A kiállításon cca 20ezer ember egyszerre a 33 fokban. A legirigyeltebb helyzetben szerintem a bivalyok vannak.

(A kép nem a Szigeten készült:)

A bivalyok szépen eldagonyáztak. A szürkemarháknak már nem volt ilyen uri helyük, de nagyon tekintélyt parancsoló állatok. Sajnos a szrvcsúcson lévő rézgombok lemaradtak, de szerintem így is fennséges a látvány.

Volt mindenféle állat, amit Magyarországon tenyésztenek. A régi fajták közül a mangalica is szerepelt. Én személy szerint nagyon szeretem a húsát, de itt élőben is látható volt.

A képen két mangalica van és nem sziámi ikrek, csak a fekete rámászott a vörösre. Szerencsére előtte meghempergett a szalmában, így elég kontrasztos, hogy ő bizony nyáron is téli bundát hord. Bár télen kicsit még több szőr van rajta, úgyhogy nem egyszerű szép fehérre pucolt börkét csinálni belőle.

A következő képnek a Woolmark, tiszta élő gyapjú címet adnám. Szó szerint.

Azért volt a kiállításon racka is.

Aztán volt itt szamár. Olyan is aki reklámozta magát. Nehogymár ne tudjuk, hogy őnagysága kicsoda. Nem messze tőle egy tehén kérődzött a délutáni árnyékban. Fekete-fehér foltos, mint a dalmata, de ő is csak tejet ad, nem tejeskávét. Volt aztán mindenféle kisállat. A legkisebbek talán egy-két naposak, úgyhogy a 33 fokban is infralámpa alatt tengették a mindennapokat. Aztán volt időzavarba keveredett kakas is. Amig ott voltunk végig kukorékolta az egész délutánt. Lehet, hogy csak szabadságra vágyott?

És persze az elmaradhatatlan nyúlsimogató. A tukmálással együtt, hogy mondd kislányom a nagymamának, majd az vesz neked. Persze, mikor mondtam, hogy maximum halat, mert az vízben van és csendes, akkor már nem voltam az aranyos apuka.

A legjobban ez az ötévesforma kisgyerek tetszett, aki az egyik lovasbemutató résztvevője volt. Szőrén állja meg a lovat.

A következő képen valószinű az apukája látható, aki öt lovat irányít a hátsó kettőn állva irányít.

Azért voltak lányok is, de nekik csacsi jutott. Az első úri dámaként lovagol (csacsigol), a második betyárnak van öltözve. Hát ő nehezebben tudna elbújni, mert fehér a szamara.

A végére hagytam két képet, amin két barátom lovai találhatók. Az első képen inkább a csikó látható, mert az anyukája nem nagyon akart kötélnek állni, hogy egy jó képet tudjak készíteni róla. A másodikon egy igazi hidegvérű ló látható, hatalmas állat.

A kiállításon persze voltak mindenféle traktorok meg kombájnok, de azok inkább a Totalcarba valók. Nem is csináltam róluk képeket, mert folyamatosan változik a formájuk. Az állatok legalább állandók. Egy lónak mindig négy lába van. Még akkor is, ha néha megbotlik.

süti beállítások módosítása